Grzyby-Start arrow Polityka prywatności
Boczniak mikołajkowy - Pleurotus eryngii
Boczniak mikołajkowy - PLEUROTUS ERYNGII
PLEUROTUS ERYNGII
(Boczniak eryngii, Boczniak mikołajkowy, Boczniak królewski)
Instrukcję opracowano: Farma Grzybów "Gałązki Małe "
Konsultacje: Dr hab. Marek Siwulski

Pleurotus eryngi - boczniak eryngii jest często nazywany królewskim ze względu na smaczne i okazałe owocniki o silnym aromacie i niepowtarzalnym smaku .W warunkach naturalnych występuje w Europie wschodniej, Afryce północnej i Azji centralnej .Tworzy owocniki na ziemi wyrastając na korzeniach spalonych lub uschłych drzew liściastych , Występuje także jako pasożyt fakultatywny, na zamierających roślinach mikołajka polnego .

Dr hab. Marek Siwulski

Cechy :

  • wysoka wydajność
  • owocniki wysokiej jakości
  • pochodzenie-obszar śródziemnomorski
  • kapelusz szaro-brązowy często guzełkowaty, o średnicy 3-12cm
  • starsze owocniki mają pofałdowany brzeg kapelusza
  • do spożycia cały owocnik
  • ogon biały gruby od 3-5 cm zwężający się ku dołowi
  • owocowanie 120-140 g owocników z jednego kg świeżego substratu.

 

Zakładamy uprawę krok po kroku

Do domowej uprawy eryngii przeznaczone jest podłoże całkowicie zainkubowane i dojrzałe. Poniższe fotografie przedstawiają kostki przeznaczone do uprawy amatorskiej.

1 KROK: Schłodzenie substratu

schładzamy substrat do temp 10-12 C na 48 godzin , dopuszcalne temperatury schładzania do 0 C

2 KROK: INDUKCJA ZAWIĄZEK 11-13 DNI

Rozcinamy worek na wysokości górnego zgrzewu worka, na całej jego szerokości. W tym okresie kostka powinna znajdować się w temperaturze około 18-20 C i w bardzo wysokiej wilgotności około 98-100 % . W domowych warunkach, aby utrzymać taką wilgotność należy w worku sryskiwać powierzchnie substratu 2 - 3 razy dziennie. W tym czasie kostka wymaga również przez około 8-10 godzin światła około 250-500 luksów ( wystarczająca ilość światła w pomieszczeniach z oknem)
Po około 11-13 dniach na powierzchni substratu pojawią się zawiązki grzybów .

Początkowo mają kolor mleczno-kawowy , w trakcie wzrostu ciemnieją.

3 KROK: OWOCOWANIE

Dorastanie owocników może odbywać się w temperaturze 14-18 C i przy wysokiej wilgotności 85-90 % .odcinamy całą górną powierzchnie worka, pozostawiając tylko część worka który tworzy jakby doniczkę . Całość przykrywamy większą torbą foliową .Torbę foliową zdejmujemy 2-3 razy dziennie na 5-10 min i spryskujemy kostkę wodą oraz wewnętrzną powierzchnie torby. Zwykle owocniki osiągają maksymalne rozmiary po około 5-8 dniach . Po tym okresie możemy przystąpić do zbioru grzybów.

4 KROK : ODPOCZYNEK I UZUPEŁNIANIE WODY 8-10 DNI

Po zebraniu owocników pierwszego rzutu ,powierzchnia podłoża pokryta jest warstewką starej zaschniętej grzybni . Należy ją zdrapać np. grubą igłą , gwoździem , drutem, płytko w wielu miejscach i resztki usunąć przepłukując wodą .Grzybnia w ciągu kilku dni regeneruje się i możemy ją prowokować do wydania następnego rzutu . W tym celu musimy uzupełnić zapas wody w kostce ,można to zrobić wstrzykują powoli wodę większą strzykawką , będą wbijając lejek w górną powierzchnię kostki i uzupełniać wodę w lejku , która stopniowo jest pochłaniana przez kostkę .Po wystarczającym uzupełnieniu zapasów wody kostka powinna ważyć około 1,8 - 2 kg .Następnie wracamy do początku cyklu uprawy czyli do fazy wiązania owocników pamiętając aby nie dopuścić do zasychania powierzchni grzybni.

Galeria foto - boczniak eryngii

Forum dyskusyjne