Grzyby-Start arrow Atlas grzybów arrow wg.nazw polskich arrow B arrow Białokrowiak różowawy
Białokrowiak różowawy
 Leucopaxillus rhodoleucus
(Romell) Kühner 1926

Klasa: grzyby podstawkowe - Basidiomycota
Klasa: pieczarniaki - Agaricomycetes
Rząd: pieczarkowce - Agaricales
Rodzina: gąskowate - Tricholomataceae
Rodzaj: białokrowiak - Leucopaxillus (Fr.) Staude


Kapelusz 30 do 80 mm średnicy, biały, białokremowy, w dotyku aksamitny, włókienkowaty; u młodych kulisty, potem płaski i lekko wklęsły. Brzeg początkowo podwinięty, później nierówny i falisty.

Blaszki początkowo różowo-łososiowe, u starszych owocników bledną; przyrośnięte do trzonu, gęste.

Trzon 30 do 70 mm wysoki, cylindryczny, biały lub kremowy.

Miąższ biały, niezmienny. Smak słabo słodkawy. Zapach niewyczuwalny.

Zarodniki 7-9,5 x 4,5-6 µm, kremowe, elipsoidalne, z brodawkami, amyloidalne.

Występowanie: Przeważnie w lasach iglastych, rzadziej mieszanych. Bardzo rzadki.

Wartość: Grzyb niejadalny.

Gatunki podobne:
-Clitopilus prunulus bruzdniczek największy - silny mączny zapach
-Clitocybe dealbata lejkówka oddzielona - smak łagodny do lekko cierpkiego, uciśnięty trzon ciemnieje, blaszki kremowe, płowożółte

Inne nazwy: brak. 

Synonimy: Agaricus rhodoleucus Romell 1895; Clitocybe rhodoleuca (Romell) Sacc. 1895; Lepista rhodoleuca (Romell) Maire 1924

Uwagi: 

 
Opracowanie: Agata Piestrzyńska-Kajtoch

Literatura / w internecie
Jezioro.com.pl
Société Mycologique de Strasbourg
Mycokey
Base de données mycologique
Wszelkie prawa zastrzeżone
Jeśli chcesz wykorzystać nasze zdjęcia lub informacje lub zapytaj na forum
Dyskusja o gatunku