Grzyby-Start arrow Atlas grzybów arrow wg.nazw polskich arrow Ł arrow Łuskwiak nameko
Łuskwiak nameko
 Pholiota nameko
(T. Itô) S. Ito & S. Imai 1933
Gromada: grzyby podstawkowe - Basidiomycota
Klasa: pieczarniaki - Agaricomycetes
Rząd: pieczarkowce - Agaricales
Rodzina: pierścieniakowate - Strophariaceae
Rodzaj: łuskwiak - Pholiota (Fr.) P. Kumm.

Kapelusz średnicy 20-80 mm, początkowo guzikowaty, półkulisty, potem wypukły, z wiekim płaski. Powierzchnia gładka, błyszcząca, lepka, śluzowata; barwy miodowobrązowej, cynamonowobrązowej. Brzeg za młodu podwinięty, później pofalowany, nawet wywinięty ku górze.

Blaszki różniej długości, przyrośnięte lub lekko zbiegające; za młodu żółtawe, beżowe, potem brazowieją.

Trzon 40-80 mm wysoki, centralny, wzdłużnie włóknisty; za młodu brzuchaty, z wiekiem wyciąga się; białawy, beżowy, delikatnie łuskowaty.

Pierścień błoniasty, białawy, beżowy.

Miąższ miękki, białawy. Smak i zapach bardzo aromatyczny, łagodny i przyjemny, nieco ziemisty.

Zarodniki cynamonowobrązowe.

Występowanie: Pochodzi ze wschodniej Azji. Jest pospolitym grzybem w części Chin, na Tajwanie i w północnej Japonii. Wyrasta gromadnie, w kępkach, w wiązkach na obumarłym drewnie drzew liściastych, zwłaszcza buków i dębów.

Wartość: Grzyb jadalny, ma właściwości lecznicze.

Inne nazwy: łuskwiak lepki, nameko, łuskwiak kleisty.

Synonimy: Collybia nameko T. Itô 1929, Kuehneromyces nameko (T. Itô) S. Ito 1959

Uwagi: Znajduje się na liście grzybów dopuszczonych do obrotu handlowego i przetwórstwa w Polsce.
Jest jednym z podstawowych grzybów uprawnych w Japonii, Korei i Chinach. W Polsce nie występuje w stanie naturalnym, ale prowadzona jest jego uprawa.

Opracowanie: Izabella Kulińska

Literatura:
M. Siwulski, K. Sobieralski "Uprawa grzybów jadalnych i leczniczych w warunkach naturalnych." Kurpisz, Poznań 2004
Wszelkie prawa zastrzeżone
Jeśli chcesz wykorzystać nasze zdjęcia lub informacje lub zapytaj na forum
Dyskusja o gatunku